design radiator01

A radiátor választása

HOGYAN VÁLASSZUNK RADIÁTORT? Milyen radiátor vegyek?

A megfelelő radiátor, radiátorok kiválasztásához 5 adat szükséges:
a radiátor MODELL (Név)
a radiátor TELJESÍTMÉNYE (Watt)
a radiátor CSATLAKOZÁSA (Hol csatlakozzon a radiátor a fűtésrendszerre?)
a RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ HELY (A radiátor maximális magassága, szélessége és mélysége)
a radiátor SZÍNE

Első lépés (típus, alapanyag):
Az optimális radiátor megtalálásához, először válassza ki radiátorkínálatunkból azt a modellt, ami tetszik. A biztonság kedvéért érdemes több típust is kiválasztani, mert előfordulhat, hogy az, amit kijelölt, valamilyen okból nem megfelelő az adott helyiségbe. Fontos tudnia, hogy az adott fűtésrendszeren jelenleg milyen alapanyagú radiátorok vannak. Ugyanis a két fő radiátor-alapanyag az acél és az alumínium egy fűtésrendszeren nem ajánlott. Ezért ne vásároljon alumínium radiátort, ha a fűtésrendszeren meglévő radiátorok acélból készültek.

Második lépés (teljesítmény):
Rendkívül fontos tényező a kívánt teljesítmény! Ez az adat határozza meg a radiátor hő-leadási mutatóját és radiátor méretére is kihat. Nem érdemes a szükségesnél nagyobb méretű vagy teljesítményű radiátort vásárolni, mert magasabb a vételára és több helyet foglal. Viszont vigyázni kell arra is, nehogy – a kisebb teljesítményű radiátor miatt – alulfűtött legyen a lakásunk. Az Ön fűtésszerelője vagy gépészmérnöke - az adott helyiség alapterülete és légköbméter adatai alapján – ki tudja számolni, hogy az adott helyiségbe milyen teljesítményű, hány wattos radiátor(ok) szükséges(ek). Nem nagy költség, érdemes gépésztervet készíttetni és/vagy a teljesítményigényeket szakemberrel kiszámoltatni.

Egyszerű számítással meg lehet becsülni, hogy mekkora teljesítményre van szükség, de ez az adat nem lesz pontos, hiszen az adott helyiség minden fontos tényezőjét nem veszi figyelembe.

Hagyományos, magas hőmérsékletű fűtésrendszer esetén: alapterület (m2) x belmagasság (m) x 40 = Watt. / Pl. (20m2 x 2,6m)x40= 2080W, tehát +/- 2000 W teljesítményű radiátort keresünk. (75/65/20)

Alacsony hőmérsékletű rendszereknél, mint pl. kondenzációs kazán, jóval nagyobb radiátorokra van szükség, mivel a víz hőmérséklete alacsonyabb. Persze a kondenzációs kazánt is lehet magasabb hőfokon üzemeltetni, de akkor már nem gazdaságos. Itt így lehet megbecsülni a teljesítményt: alapterület (m2) x belmagasság (m) x 70 = Watt

Mi javasoljuk, hogy forduljon gépészhez a pontos számítás érdekében!

Harmadik lépés (kötések, kötéstávolság):

A következő szükséges adat, hogy a már kiépített fűtésrendszer kialakítása milyen csatlakozási módot, típust követel meg. Leggyakrabban alkalmazott bekötések: alsó-alsó, felső – alsó ellentétes oldalon (átlós), felső-alsó azonos oldalon.

Ha még nem került kialakításra a fűtésrendszer, feltétlenül konzultáljon erről egy gépészmérnökkel, vagy egy fűtésszerelővel. Ugyanis néhány különleges formájú vagy méretű radiátor csatlakozása a szokásostól eltérő. Célszerű tehát a fűtéscsövekkel ennek megfelelően kiállni, így azok a szem előtt láthatatlanok maradnak és tökéletes lesz az installálás. A többi között ilyen például középcsatlakozás, amikor a radiátor alján középen kerül kialakításra a két csatlakoztatási csonk, 50 mm-es kötéstávolsággal.

Negyedik lépés (méret):
Otthonunk kialakításakor minden milliméternyi hely számít. A radiátor esetében sincs ez másképp. A rendelkezésre álló hely számbavételével is eldőlhet, hogy megtaláltuk-e a legmegfelelőbb radiátort. A legfontosabbak a magasság, és a szélesség adatai, de nem elhanyagolható a mélység (mennyire áll el a faltól) adat figyelembe vétele sem. Tehát a szükséges teljesítményhez és a rendelkezésre álló helyhez keressük a megfelelő radiátort. A kész radiátor méretén már nem tudunk változtatni.

Ötödik lépés:
Legvégül pedig a színek. A választáshoz segítséget nyújt a külön menüpontban (Radiátor színek) található RAL Classic színskála. Fontos tudni, hogy a monitorok beállításai nem pontosak, ezért számoljon azzal, hogy az elkészült radiátornál árnyalatnyi különbségek, eltérések lehetnek.

Ha kérdése van, telefonáljon: 06 30 525 5005

flag6

Kosár

A kosár üres
ingyenes szallitas 04