design-radiator02

Radiátor légtelenítés - Hasznos tanácsok

Hogyan légtelenítsük a radiátort?

A radiátorokat egyszerűen lehet légteleníteni, bár sokan nem tudják ennek módját. Házilag megoldható, ezért nem kell szerelőt hívni.

Mikor kell a radiátorokat légteleníteni?

- Ősszel, amikor a fűtés elindul, érdemes légteleníteni, mert a nyári időszakban, előfordul, hogy belevegősödik a rendszer.
- Ha új radiátort szereltettünk fel, akkor szinte kötelező.
- Amikor a radiátor „zenél”, vagyis hangot ad.
- Ha nem fűt rendesen a radiátor. Előfordul, hogy a radiátor alja vagy teteje hideg marad.

Mi kell a radiátor légtelenítéséhez?

legtelenito kulcs

Nagyon egyszerű, 1db légtelenítő kulcs vagy ha az nincs, 1 db csavarhúzó és 1db rongy, amit később eldobunk, mert olajos lesz.

Mi a radiátor légtelenítés menete?

- Fontos, hogy a fűtés legyen bekapcsolva, és ha saját kazánunk van, akkor aktív üzemmódban legyen. Nézzük meg és jegyezzük fel, hogy a nyomásmérő milyen értéket mutat.
- Keressük meg a legmagasabb radiátort, ott fogjuk kezdeni. (Ha távfűtés van, akkor bármelyik radiátorral kezdhetünk.)
- Keressük meg a kiválasztott radiátoron a légtelenítő szelepet. A csavarhúzó segítségével a középen levő csavart kezdjük el kicsavarni az óramutató járásával ellentétes irányba. A rongyot tartsuk a légtelenítő szelep alatt, mert víz fog kifolyni. (Vigyázzunk, hogy a kifolyó forró víz ne érintkezzen a kezünkkel!) Ha kitekertük a csavart, várjunk addig, amíg a levegő eltávozik a radiátorból és már csak víz folyik belőle. Majd az óramutatóval megegyező irányba tekerjük vissza a csavart úgy, hogy ne szivárogjon a víz tovább. Húzzuk meg a csavart vigyázva arra, hogy ne szakítsuk meg a csavarmenetet. (Ha úgy ítéli meg, hogy a légtelenítő hibás, sérült, rozsdás vagy folyik, akkor új légtelenítőre van szükség. Minden szerelvényboltban kapható. Hívjon fűtésszerelőt!)
- A légtelenítést minden radiátornál végezzük el.
- Amikor minden radiátor légtelenítésével elkészültünk, ellenőrizzük a kazán nyomását. Ha a kazánban leesett a nyomás, nem a megszokott értéket mutatja, töltsük fel és pótoljuk a hiányzó vizet. Fontos, hogy jól zárjuk el a vízfeltöltő szelepet! Néhány óra elteltével ellenőrizzük újra a nyomást. (Távfűtés esetén erre a műveletre nincs szükség.)
- Ha a radiátor, radiátorok továbbra sem működnek megfelelően, ismételjük meg a fenti műveletsort. Ha ezután is fennáll a probléma, hívjon fűtésszerelőt!

radiator legtelenitese

Kosár

A kosár üres
ingyenes szallitas 04